Zes grote voordelen van een elektrische haard

Vroeger hadden vrijwel alle huizen een open haard. Met de komst van de centrale verwarming is de klassieke haard langzaam uit de meeste woonkamers verdwenen. Open haarden vereisen namelijk veel meer onderhoud dan de centrale verwarming. Zo moet je bij een open haard regelmatig een schoorsteenveger laten komen, en moet je rekening houden met steenkolen of hout.

Toch heeft de open haard ook één groot voordeel boven de centrale verwarming: de open haard is namelijk een stuk gezelliger. Velen onder ons kennen de koude winteravonden nog die we gezellig samen met het hele gezin doorbrachten voor het haardvuur.

Gerelateerd: 

Gelukkig zijn er inmiddels hele goede alternatieven die dezelfde sfeer met zich meebrengen maar nauwelijks onderhoud vergen, zoals de elektrische haard. Deze is niet alleen sfeervol, maar ook nog eens praktisch én goed voor het milieu! Om u een beetje te enthousiasmeren lees je in dit artikel de zes grootste voordelen van een elektrische haard.

1. De elektrische haard past in ieder interieur

Veel mensen denken dat een open haard niet zal passen in een modern interieur. Dat kan kloppen voor ouderwetse open haarden. Bij een open haard komt immers meer kijken dan alleen het vuur zelf. Zo heb je bijvoorbeeld ook een schoorsteen en houtblokken nodig. [Lees hier alles over op Wikipedia].

Gelukkig hoeft u zich hierover geen zorgen te maken; elektrische sfeerhaarden of kachels hebben namelijk geen schoorsteen nodig, waardoor je ze op iedere plek in de woonkamer kunt neerzetten. Dit zorgt ervoor dat de elektrische haard gemakkelijk kan integreren in de rest van uw interieur.

En maakt u zich ook vooral geen zorgen over de kleuren of designs. Elektrische haarden zijn namelijk verkrijgbaar in een heleboel verschillende stijlen, waardoor u er altijd eentje vindt die perfect bij u past.

Stijlvolle elektrische sfeerhaard
Stijlvolle elektrische sfeerhaard

2. Elektrische haarden zijn stijlvol

Er zijn een heleboel stijlvolle elektrische haarden verkrijgbaar, waarvan sommige speciaal ontworpen zijn voor de moderne markt, en andere juist focussen op de klassieke stijl. Dit betekent dat u nog altijd elektrische haarden kunt kopen die eruitzien alsof ze al vanaf de jaren ’30 in jouw huis staan, inclusief alle klassieke details.

Heeft u een modern interieur? Schroom dan niet om te kiezen voor één van de mooie moderne haarden die prachtig staan in nieuwbouwwoningen en appartementen. Welke haard u ook kiest: ze beschikken allemaal over een prachtig vuur dat wordt verlicht door ledlampen. De kleuren van de verlichting doen niet onder aan de kleuren van een echt vuur. Dit alles zorgt ervoor dat een elektrische sfeerhaard vaak niet van echt te onderscheiden is.

3. Elektrische kachels zijn veilig

Veel mensen hebben ervoor gekozen om hun open haard te verwijderen, omdat ze zich zorgen maakten over de veiligheid, bijvoorbeeld wanneer er een kindje op komst was. Dit is zeer begrijpelijk, omdat open haarden een verhoogd risico op brand met zich meebrachten. Gelukkig hoeft u zich hierover geen zorgen te maken met een elektrische open haard. Deze zijn namelijk speciaal ontworpen met oog voor kwaliteit en veiligheid. Zo worden alle haarden bijvoorbeeld uitvoerig getest en worden ze onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles voordat ze de fabriek mogen verlaten.

De meeste elektrische sfeerhaarden beschikken over speciale timers, waardoor het “vuur” maar enkele uren zal blijven branden. Daarnaast is er ook een ingebouwde beveiliging die zich focust op oververhitting. Wanneer de haard te warm wordt zal deze beveiliging in werking treden en de warmte onmiddellijk stopzetten. Kortom, een elektrische haard is erg veilig!

4. Ook een sfeerhaard geeft warmte

Net als een echte haard kan een elektrische sfeerhaard je goed verwarmen tijdens de koude wintermaanden. Dit betekent dat de haard niet alleen voor de sfeer kan worden gebruikt, maar ook om uw woonkamer te verwarmen. Door het gebruik van ledlampen en een warmte-element wordt de haard wel lekker warm, maar hoeft u zich geen zorgen te maken over brandgevaar of brandwonden.

5. Een sfeerhaard is energiezuinig

Bij het woord “elektrisch” vragen veel mensen zich direct af hoeveel dit gaat kosten. Maar maakt u zich vooral geen zorgen, een elektrische haard  is namelijk veel zuiniger dan u misschien zou denken. Dit is voor een groot deel te danken aan de ledlampen die worden gebruikt om het vuur te verlichten.

Ledverlichting staat namelijk alom bekend als een zeer energiezuinige lichtbron. Dit betekent dat een elektrische haard veel minder energie nodig heeft dan de meeste mensen denken. Daarnaast kunt u ook zelf de energie goed controleren. Een makkelijke manier om te besparen op de energiekosten is bijvoorbeeld door de elektrische haard alleen maar aan te zetten wanneer u hem optimaal gebruikt, bijvoorbeeld bij visite of op een extra koude winteravond.

6. Eenvoudig in gebruik

Eén van de grootste voordelen van een sfeerhaard is dat u hem kunt plaatsen waar u dat maar wilt. Het enige wat u nodig heeft is een stopcontact.

Maakt u zich ook vooral geen zorgen over de installatie, want dat is zo gepiept! Koopt u een elektrische haard? Dan krijgt u daar een uitgebreide handleiding bij. Hierin staat stap-voor-stap uitgelegd hoe u de haard eenvoudig kunt installeren en klaar kunt maken voor gebruik. Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen hun elektrische haard gemakkelijk zelf kunnen monteren of inbouwen.

Voor het ophangen, inbouwen of monteren zou je ook gebruik kunnen maken van onze installatieservice. Vermeld dit tijdens uw prijsaanvraag of tijdens het gesprek met een van onze adviseurs.

Eenmaal geïnstalleerd kan de sfeerhaard direct worden gebruikt. U heeft immers geen hout nodig, en u hoeft ook niet zelf vuur te maken. De ledlampen en het warmte element doen al het werk, en u hoeft alleen nog maar te genieten van de warme sfeer in huis.

Plaats een reactie