Hoe veilig is een elektrische haard?

Openhaarden zijn zeer sfeervol en gezellig, maar brengen een hoop risico’s met zich mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van het brandgevaar voor kinderen en huisdieren? Of een nare schoorsteenbrand? Gelukkig zijn er goede alternatieven voor de openhaard. De elektrische haard is bijvoorbeeld nét zo sfeervol, en ook nog eens verkrijgbaar in zowel moderne als klassieke varianten.

Zo kun je altijd een haard vinden die goed bij jouw interieur past. Maar hoe zit het dan met de veiligheid van een elektrische (open) haard? In dit artikel leggen we je precies uit waarom een elektrische haard zoveel veiliger is dan het gebruik van een openhaard. Daarnaast geven we je ook tips om het gebruik van je elektrische haard nóg veiliger te maken voor het hele gezin.

Elektrische haarden beschikken over timers

Steek je het vuur in een open haard aan? Dan blijft het vuur vaak urenlang branden. Jij bent er zelf verantwoordelijk voor dat het vuur volledig stolt, en dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Gelukkig heb je dit probleem met een elektrische haard niet. Elektrische haarden beschikken namelijk over een zogenoemde timer en/of thermostaat. Dit betekent dat jij zelf kunt instellen hoe lang de haard warmte moet afgeven.

veilige elektrische haard remote
Een luxe elektrische haard is altijd veilig te gebruiken

Zet jij de timer of heeft hij de ingestelde temperatuur bereikt? Dan stopt de elektrische haard. Dit betekent dat jij er geen omkijken meer naar hebt. Val je per ongeluk in slaap? Geen probleem, want de elektrische haard schakelt zichzelf uit. Deze timers zijn overigens niet alleen fijn voor de warmte, maar ook voor de hoeveelheid energie die de elektrische haard verbruikt. Door de timers goed in te stellen, ben je veilig én energiezuinig bezig.

Elektrische haarden zijn voorzien van keurmerken

ce keurmerk elektrische haard
CE keurmerk

Tijdens het productieproces van een elektrische haard wordt er al streng toegezien op de veiligheid van de haarden. Dit betekent dat de sfeerhaarden worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitgebreid testen van de timers en het controleren van de gebruikte materialen.

Heeft de haard alle testen goed doorlopen? Dan wordt de sfeerhaard goedgekeurd, en krijgt hij een officieel keurmerk. Dit betekent dat de sfeerhaard aan alle veiligheidseisen voldoet. Om de kwaliteit en de veiligheid van jouw elektrische haard te garanderen, is het daarom heel belangrijk dat je rekening houdt met het keurmerk.

Koop je een sfeerhaard bij Sfeerhaarden.nl dan weet je zeker dat je goed zit. Ga je elders een nieuwe elektrische haard kopen? Vraag de verkoper dan vooral naar het keurmerk.

Je kunt je niet verbranden aan een elektrische haard

Een haard met een open vuur brengt enorm veel risico’s met zich mee. Zo zul je kleine kinderen en huisdieren bijvoorbeeld continue in de gaten moeten houden. En door het toevoegen van hout aan het vuur, kunnen lelijke brandwonden ontstaan. Het branden van een open haard is misschien sfeervol, maar ook riskant. Het is niet voor niets één van de grootste redenen waarom veel mensen kiezen voor een
elektrische haard.

Sfeerhaarden hebben deze risico’s namelijk niet. Doordat de haard op elektriciteit werkt, komt er geen echt vuur bij kijken. Je kunt je dus ook niet branden aan de vlammen van een elektrische haard.

Nu vraag jij je misschien af: maar hoe kunnen die vlammen er dan zo levensecht uitzien? De vlammen van een elektrische haard worden gecreëerd door LED lampen. Door de 3D effecten en het prachtige licht, zijn de vlammen niet van echt te onderscheiden. Met als enige verschil dat de vlammen niet heet worden! Op deze manier zorgt de sfeerhaard ervoor dat jij je niet kunt branden aan de warmte, maar toch
kunt genieten van de gezellige sfeer.

Elektrische haarden zijn veiliger voor de gezondheid

Voor het gebruik van een openhaard heb je natuurlijk altijd een schoorsteen nodig. Deze schoorsteen zorgt er namelijk voor dat de verbrande lucht weg kan uit je woning. Het is daarom ook heel belangrijk om de schoorsteen schoon te houden. Toch kan vaak niet alle lucht worden gezuiverd. Vooral als je een échte openhaard hebt (waarbij er geen glas voor het vuur zit) zal een klein deel van de rook terechtkomen in je woonkamer.

schoorsteenbrand
Schoorsteenbrand risico bij een “echte” openhaard

Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in je woning een stuk minder gezond is. Je zou zelfs vervelende klachten zoals keelpijn kunnen ontwikkelen. Elektrische haarden maken geen gebruik van echt vuur, waardoor er geen rook vrijkomt bij het branden van de haard. Je hebt zelfs helemaal geen schoorsteen nodig voor het installeren van een elektrische haard in je woning. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact.

Er komen geen schadelijke gassen vrij

Het gebruik van een openhaard brengt overigens niet alleen risico’s mee voor jou zelf, maar ook voor het milieu. Bij het branden van een haardvuur komen er namelijk vervelende gassen vrij, zoals koolmonoxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide. Deze gassen worden via de schoorsteen naar buiten gepompt, maar kunnen vervolgens schade toebrengen aan het milieu.

Omdat een elektrische haard exclusief op elektriciteit werkt, hoef jij je geen zorgen te maken over deze vervelende problemen. Dit betekent dat het gebruik van een elektrische haard niet alleen gezellig is, maar ook nog eens milieuvriendelijk!

Meer weten?

Sfeerhaarden.nl
Industrieweg 4 A
8263 AC Kampen
Tel. 038-2022181
Fax. 038-3338363

Plaats een reactie