Hoe veilig is een elektrische haard?

Openhaarden zijn zeer sfeervol en gezellig, maar brengen ook risico’s met zich mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van het brandgevaar? Of een nare schoorsteenbrand? Gelukkig zijn er goede alternatieven voor de openhaard met “echt” vuur. De elektrische haard is bijvoorbeeld nét zo sfeervol, en ook nog eens verkrijgbaar in vele varianten, zowel modern als klassiek.

Zo kunt u altijd een haard vinden die goed bij uw interieur past. Maar hoe zit het dan met de veiligheid van een elektrische (open) haard? In dit artikel leggen we u precies uit waarom een elektrische haard zoveel veiliger is dan het gebruik van een openhaard. Daarnaast geven we ook tips om het gebruik van de elektrische haard nóg veiliger te maken voor het hele gezin.

Elektrische haarden beschikken over timers

Steek je het vuur in een open haard aan dan blijft het vuur vaak urenlang branden. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat het vuur volledig uit ist, en dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Gelukkig speelt dit probleem met een elektrische haard niet. Moderne luxe elektrische haarden beschikken namelijk over een timer en/of thermostaat. Dit betekent dat u zelf kunt instellen hoe lang de haard moet “branden”.

veilige elektrische haard remote
Een luxe elektrische haard is altijd veilig te gebruiken

Zet je de timer of heeft hij de ingestelde temperatuur bereikt? Dan stopt de elektrische haard vanzelf. Dit betekent dat u er geen omkijken meer naar heeft. Valt u per ongeluk in slaap? Geen probleem, want de elektrische haard schakelt zichzelf uit. Deze timers zijn overigens niet alleen perfect om om bepaalde momenten de ruimte op temperatuur te krijgen, maar ook voor de hoeveelheid energie die de elektrische haard verbruikt. Door de timers goed in te stellen bent u veilig én energiezuinig bezig.

Elektrische haarden zijn voorzien van keurmerken

ce keurmerk elektrische haard
CE keurmerk, niet te verwarren met het Chinese imitatie-keurmerk “China Export”.

Tijdens het productieproces van een elektrische haard wordt er streng toegezien op de veiligheid. Ze worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitgebreid testen van de timers en het controleren van de gebruikte materialen.

Heeft de haard alle testen goed doorlopen? Dan wordt de sfeerhaard goedgekeurd, krijgt hij een officieel keurmerk en voldoet hij aan alle veiligheidseisen.

Koopt u een sfeerhaard bij Sfeerhaarden.nl dan weet u zeker dat u goed zit. Gaat u elders een nieuwe elektrische haard kopen? Vraag de verkoper dan vooral naar het keurmerk.

U kunt zich niet verbranden aan een elektrische haard

Een haard met een open vuur brengt enorm veel risico’s met zich mee. Zo zul je kleine kinderen en huisdieren in de gaten moeten houden. Er kunnen lelijke brandwonden ontstaan. Het branden van een open haard is misschien sfeervol, maar ook riskant. Het is niet voor niets één van de grootste redenen waarom veel mensen kiezen voor een elektrische haard.

Sfeerhaarden hebben deze risico’s namelijk niet. Doordat de haard op elektriciteit werkt, komt er geen echt vuur bij kijken. Je kunt je dus ook niet branden aan het vlambeeld van een elektrische haard.

Hoe kunnen die vlammen er dan zo levensecht uitzien? De vlammen van een elektrische haard worden gecreëerd door LED lampen. Door de 3D effecten en de LeD lampen zijn de vlammen niet van echt te onderscheiden. Met als enige verschil dat de vlammen niet heet worden! Op deze manier zorgt de sfeerhaard op een veilige manier voor een gezellige sfeer.

Elektrische haarden zijn beter voor de gezondheid

Voor het gebruik van een openhaard heb je natuurlijk altijd een schoorsteen nodig. Deze schoorsteen zorgt er voor dat de rook weg kan uit uw woning. Het is daarom ook heel belangrijk om de schoorsteen schoon te houden. Toch kan vaak niet alle lucht worden gezuiverd. Vooral als u een échte openhaard hebt (waarbij er geen glas voor het vuur zit) zal een klein deel van de rook terechtkomen in uw woonkamer.

schoorsteenbrand
Schoorsteenbrand risico bij een “echte” openhaard

Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in uw woning een stuk minder gezond is. U zou zelfs vervelende klachten zoals keelpijn kunnen ontwikkelen. Elektrische haarden maken geen gebruik van echt vuur, waardoor er geen rook vrijkomt bij het “branden” van de haard. U heeft zelfs helemaal geen schoorsteen nodig voor het installeren van een elektrische haard in de woning. Het enige wat u nodig heeft is een stopcontact.

Er komen geen schadelijke gassen vrij

Het gebruik van een openhaard brengt overigens niet alleen risico’s mee voor uzelf, maar ook voor het milieu. Bij het branden van een haardvuur komen er namelijk vervelende gassen vrij, zoals koolmonoxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide. Deze gassen worden voor het grootste deel via de schoorsteen naar buiten afgevoerd, maar brengen bewezen schade toe aan het milieu.

Omdat een elektrische haard uitsluitend op stroom werkt hoef u hier geen rekening mee te houden. Dit betekent dat het gebruik van een elektrische haard niet alleen gezellig is, maar ook nog eens milieuvriendelijk! Daarnaast is de elektrische haard met verwarming ook nog eens een energiezuinig alternatief voor gas. En dat is in deze dure tijden mooi meegenomen!

Meer weten?

Sfeerhaarden.nl
Industrieweg 4 A
8263 AC Kampen
Tel. 038-2022181
Fax. 038-3338363

Plaats een reactie