Geld besparen met elektrische bijverwarming

Bespaar je geld met het gebruik van een elektrische haard als bijverwarming? Is elektrische verwarming goedkoper in gebruik dan een gashaard of een centrale verwarming? In dit artikel leggen we uit hoe u geld kunt besparen op energiekosten met een elektrische haard!

Elektrische verwarming versus de centrale verwarming

Afhankelijk van het bouwjaar van uw huis, de isolatie en de soort, de leeftijd en instellingen van de centrale verwarming, enz. kan het een hele uitdaging zijn om in elke kamer van uw huis een constante temperatuur te krijgen. En dit is ook niet altijd nodig of wenselijk. Maar de mogelijkheid om ruimtes elektrisch te kunnen verwarmen waar u niet vaak bent en wanneer u dat wil, zonder overal de CV open te draaien, is wel een fijne gedachte.

Voorbeeld; Uw huis heeft 2 verdiepingen en in de winter is de bovenverdieping altijd kouder dan de begane grond waar u de meeste tijd doorbrengt. Elke ruimte van uw hele huis warm stoken is niet verstandig, dat doe je niet snel vanwege de kosten. Het probleem is dan dat de slaapkamer boven erg koud kan worden.

Voor dit soort situaties kunt u beter gebruik maken van een elektrische sfeerhaard waarmee u de slaapkamer in een mum van tijd behaaglijk warm kunt krijgen. Zet hem 5 tot 10 minuten aan voordat u gaat slapen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, en de slaapkamer is lekker op temperatuur.

Bent u er aan toe om de slaapkamer in te gaan dan is op z’n minst de ergste koude er uit en kunt u de elektrische bijverwarming weer uitzetten.

Elektrische haard met verwarming

Er zijn elektrische haarden met verwarming en sfeerhaarden zonder verwarming te koop. Kiest u voor een luxe elektrische haard van Sfeerhaarden.nl dan geniet u nagenoeg altijd van de mogelijkheid om de ruimte te verwarmen met een bijgeleverd en vooraf gemonteerd verwarmingselement. Controleer vooraf altijd even de specificaties.

Elektrische bijverwarming bespaard geld

Het bij-verwarmen van een ruimte in uw huis wordt “zoneverwarming” of “zoneregeling” genoemd. Door alleen de gebieden of kamers elektrisch te verwarmen waar u maar even bent of waar het niet nodig is om constant warmte te hebben, vermijd u het verwarmen van het hele huis met alle kosten van dien.

Volgens de statistieken nemen verwarming en koeling ongeveer de helft van het energieverbruik voor hun rekening, waardoor dit voor de meeste huishoudens de belangrijkste energiekosten zijn.

Bespaar geld met een elektrische bijverwarming, bijvoorbeeld een eenvoudig te plaatsen vrijstaande haard. Is uw huis goed geïsoleerd en heeft u daarnaast ook nog eens een aantal zonnepanelen op uw dak, dan is elektrisch verwarmen duurzaam en energiekosten-besparend.

Elektrische bijverwarming Dimplex Gala
Een sfeerhaard voor energiezuinige elektrische bijverwarming en sfeer

Wat kost bijverwarming met een sfeerhaard in 2022?

Veruit de meeste elektrische haarden geven naast sfeer ook warmte. De warmte en het vlameffect bij een elektrische sfeerhaard van 2000 watt of 2 kw kost ongeveer € 0,30 per uur.

Hoewel de kosten voor stroom verschillen per aanbieder, kan uw energierekening met ongeveer € 10,- per maand omhoog gaan als u uw sfeerhaard elke dag een uurtje aanzet. Vergelijk dat eens met het verwarmen van uw hele huis met de CV!

Elektrische verwarming ten opzichte van de houtkachel of openhaard

Een elektrische sfeerhaard is nog niet voor de volle 100% te vergelijken met de sfeer van een traditionele open haard, maar de nieuwste modellen komen erg dicht in de buurt. Maar ook de “echte” hout-gestookte openhaard of houtkachel heeft zijn nadelen;

  1. Inefficiënt door warmteverlies. Een houtkachel of openhaard is eigenlijk de minst efficiënte manier van verwarmen. Hoewel het warm wordt door echt vuur gaat de meeste warmte toch rechtstreeks door de schoorsteen naar buiten. Een openhaard zorgt zelfs voor een ventilatie-effect in uw huis. Hierbij wordt warme lucht verspilt omdat het opnieuw de houthaard in wordt gezogen. Deze aanzuigende werking kan de temperatuur in huis flink verminderen, tot wel een kwart.
  2. Kosten voor gebruik en onderhoud. Naast de kosten voor het aanschaffen van een voorraad hout zijn er doorlopende periodieke kosten voor schoonmaak en onderhoud.

Oude woningen hebben nogal eens een leegstaande openhaard of schouw die niet gebruikt wordt. Dan kan ervoor gekozen worden om deze ruimte te gebruiken voor een inzet- of inbouwhaard. Is dit ook bij u het geval dan kunt u zelf een inzethaard installeren, of u kunt het aan Sfeerhaarden.nl overlaten. Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Ook geld besparen met een elektrische bijverwarming?

Wilt u ook de gasrekening laag houden en energiekosten besparen met een elektrische sfeerhaard als bijverwarming? Zeker als u in het bezit bent van een aantal zonnepanelen op uw dak is energiezuinige bijverwarming met een elektrische haard een zeer interessante optie. Bel ons gerust voor advies, tel 038-2022181.

Klik hier voor hulp bij de keuze van de juiste sfeerhaard, of neem een kijkje op onze website voor de vele modellen haarden die we te koop aanbieden. Ook kunt u bij ons terecht voor een groot aantal soorten luxe en moderne tuinhaarden.

Onze soorten sfeerhaarden voor elektrische bijverwarming:

Elektrische bijverwarming met een Xaralyn Elski LED Fire
Xaralyn Elski LED Fire

Heeft u zelf ervaring met een elektrische haard of energiebesparende tips? Laat het hieronder weten!

Klik om deze haard een beoordeling te geven!!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

2 gedachten over “Geld besparen met elektrische bijverwarming”

  1. Interessante blog over het besparen van energie doormiddel van elektrische verwarming! De elektrische haarden en radiatoren bieden een goede oplossing als je wilt besparen op je energierekening!

  2. Graag info van cinemawall opstelling wand en vrije opstelling in grote ruimte bestemd voor 2 in aanbouw zijnde woningen. Incl. Prijzen en levertijd.

Plaats een reactie