Elektrische haard met verwarming: hoofdverwarming of bijverwarming

Bent u op zoek bent naar energiezuinige manier om uw woonkamer, slaapkamer of een andere ruimte te verwarmen? Dan is een elektrische haard met verwarming zeker iets voor u. Onze moderne toestellen bieden alle voordelen van traditionele haarden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid, het onderhoud van de schoorsteen, as, roet en rook etc. Op deze pagina leest u meer over de verschillende aspecten van een elektrische haard met verwarming en hoe deze u geld kan besparen.

Tip!
Uw huis gedeeltelijk of volledig elektrisch verwarmen? Laat u gratis en vrijblijvend adviseren door de experts van Sfeerhaarden.nl. Tel. 038-2022181 of ga direct door naar keuzehulp!

Elektrische haarden – al dan niet vrijstaand – zijn gemakkelijk te plaatsen toestellen die werken op elektriciteit i.p.v. hout of gas. Ze zijn instelbaar met vermogens van 1 kW tot 2 kW die u kunt bedienen met een afstandsbediening en/of een knop op de haard zelf. Een elektrische haard met verwarming kan worden gebruikt als hoofdverwarming of als aanvullende bijverwarming. Door hun vermogen en warmteafgifte kunnen ze zelfs grotere ruimtes verwarmen.

De meeste elektrische kachels hebben verschillende verwarmingsfuncties zoals het instellen van de temperatuur, het regelen van de warmteafgifte (ventilator), de vlammen en zelfs de kleur van het vuurbeeld. Veel, eigenlijk de meeste modellen hebben ook een timer om de haard te programmeren. Daarnaast zijn ze vaak uitgerust met meerdere verwarmingselementen en verwarmingsunits, waardoor ze snel en efficiënt kunnen verwarmen.

Sfeerhaarden met een levensecht vlammenspel

Moderne haarden hebben een levensecht vlammenspel waarmee de sfeer van een “traditionele “echte” haard goed wordt nagebootst. Dit geeft uw woonkamer of slaapkamer niet alleen een warme uitstraling, maar ook warmte en een gezellige ontspannen sfeer.

Zoals gezegd hoeft u zich geen zorgen te maken over de veiligheid of het onderhoud. Ze produceren geen rook of as en er is geen risico op brandgevaarlijke situaties. Bovendien zijn onze haarden gemakkelijk te installeren en te bedienen. En komt u er niet uit, bijvoorbeeld bij inbouw of een complete cinewall, dan wordt u geholpen door ons deskundige personeel.

Bespaar je geld met het gebruik van een elektrische haard als bijverwarming of hoofdverwarming? Is een elektrische haard met verwarming goedkoper in gebruik dan een gashaard of een centrale verwarming? In dit artikel leggen we uit hoe u geld kunt besparen op energiekosten met een elektrische haard!

De beste elektrische haard met verwarming

Bent u op zoek naar een elektrische haard met verwarming dan vindt u deze online op onze website Sfeerhaarden.nl. Wat de beste haard is verschild per huishouden. Welke kleur, materiaal en vlamoptie kies je? Kies het vermogen, het maximale wattage en de soort warmteafgifte zodat u zeker weet dat de haard geschikt is voor de ruimte waarin u hem wilt gebruiken. Wilt u een natuurgetrouw en levensecht vlammenspel dan adviseren we u eens te kijken bij onze waterdamp haarden met verwarming. Iets meer onderhoud dan modellen met een ander vuurbeeld maar het is een lust om naar te kijken!

Elektrische haard met verwarming versus de CV

Afhankelijk van het bouwjaar van uw huis, de isolatie en de soort, de leeftijd en instellingen van de centrale verwarming, enz. kan het een hele uitdaging zijn om in elke kamer van uw huis een constante temperatuur te krijgen. En dit is ook niet altijd nodig of wenselijk. Maar de mogelijkheid om ruimtes elektrisch te kunnen verwarmen waar u niet vaak bent en wanneer u dat wil, zonder overal de CV open te draaien, is wel een fijne gedachte.

Voorbeeld;
Uw huis heeft 2 verdiepingen en in de winter is de bovenverdieping altijd kouder dan de begane grond waar u de meeste tijd doorbrengt. Elke ruimte van uw hele huis warm stoken is niet verstandig, dat doe je niet snel vanwege de kosten. Het probleem is dan dat de slaapkamer boven erg koud kan worden.

Voor dit soort situaties kunt u beter gebruik maken van een elektrische sfeerhaard waarmee u de slaapkamer in een mum van tijd behaaglijk warm kunt krijgen. Zet hem 5 tot 10 minuten aan voordat u gaat slapen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, en de slaapkamer is lekker op temperatuur.

Bent u er aan toe om de slaapkamer in te gaan dan is op z’n minst de ergste koude er uit en kunt u de elektrische verwarming weer uitzetten. Verblijft u langer in de slaapkamer om bijvoorbeeld nog even TV te kijken dan kunt u de haard nog even aan laten staan. Stel daarbij eventueel de timer in. Gezelligheid, veiligheid en een afstandsbediening is zeker in dit geval een groot voordeel t.o.v. een eenvoudige ventilator- of convectorkachel.

Elektrische bijverwarming Dimplex Gala
Een sfeerhaard voor energiezuinige elektrische verwarming en sfeer

Luxe sfeerhaard met verwarming kopen?

Er zijn elektrische haarden met verwarming en sfeerhaarden zonder verwarming te koop. Kiest u voor een luxe elektrische haard van Sfeerhaarden.nl dan geniet u nagenoeg altijd van de mogelijkheid om de ruimte te verwarmen met een bijgeleverd en vooraf gemonteerd verwarmingselement. Maak uw keuze uit vrijstaande haarden, inbouwhaarden of hangende haarden. Wij leveren ook bio-ethanol haarden maar deze geven te weinig warmte om een “sfeerhaard met verwarming” te noemen. Controleer vooraf altijd even de specificaties.

Elektrische haard met verwarming bespaard gas

Het verwarmen van een ruimte in uw huis wordt “zoneverwarming” of “zoneregeling” genoemd. Door alleen de gebieden of kamers elektrisch te verwarmen waar u maar even bent of waar het niet nodig is om constant warmte te hebben, vermijd u het verwarmen van het hele huis met gas, met alle kosten van dien.

Volgens de statistieken nemen verwarming en koeling ongeveer de helft van het energieverbruik voor hun rekening, waardoor dit voor de meeste huishoudens de belangrijkste energiekosten zijn.

Bespaar geld met een elektrische bijverwarming, bijvoorbeeld een eenvoudig te plaatsen vrijstaande haard. Is uw huis goed geïsoleerd en heeft u daarnaast ook nog eens een aantal zonnepanelen op uw dak, dan is elektrisch verwarmen duurzaam en energiekosten-besparend. Zet in elke ruimte een elektrisch kacheltje en u verminderd uw gasverbruik enorm!

Wat kost elektrisch verwarmen met een sfeerhaard?

Veruit de meeste elektrische haarden geven zoals eerder genoemd naast sfeer ook warmte. De warmte en het vlameffect bij een elektrische sfeerhaard van 2000 watt of 2 kWh kost ongeveer € 0,35 per uur. Dit varieert naar gelang de omvang van de ruimte en de al dan niet aanwezige thermostaat.

Hoewel de kosten voor stroom verschillen per aanbieder, kan uw energierekening met ongeveer 10 – 15 euro per maand omhoog gaan als u uw sfeerhaard elke dag een uurtje aanzet. Vergelijk dat eens met het verwarmen van uw hele huis met de CV!

Update
Een aantal huishoudens maakt nog gebruik van oude energietarieven, dus van voor 2022. Sluit je als particulier een nieuw energiecontract af dan zijn de kosten gemiddeld (eind 2022):

  • Stroom – € 0,70 per kWh (voorheen € 0,20)
  • Gas – € 2,70 per m3 (voorheen € 0,80)

Deze tarieven zijn inclusief BTW (energiebelasting) en opslag duurzame energie, exclusief vaste leveringskosten. Dat laatste zit momenteel op zo’n € 7,- per energiesoort per maand.

Een m3 verwarmen met gas komt overeen met minstens 7KW stroom. In de winter gebruik je al snel 3 m3 gas per dag om je huis te verwarmen. Een elektrische kachel gebruikt +/- 1 kWh elektriciteit per uur om een kleine tot middelgrote ruimte te verwarmen. In dit rekenvoorbeeld staat 3 m3 gelijk aan 21 kWh stroom; je kunt daarmee dus 21 uur lang je ruimte elektrisch verwarmen.

De meeste luxe elektrische haarden van Sfeerhaarden.nl hebben 2 standen voor verwarming; 1 KW en 2 KW. Een elektrische haard staat nooit constant aan en je hebt hem niet altijd op de maximale stand. Dit betekend dat ook zonder zonnepanelen verwarming met een elektrische kachel een goed idee is om gas te besparen!

Let op: vanwege het tijdelijke prijsplafond zal de berekening per 2023 anders worden. Je komt lager uit in de kosten, maar de verhouding in prijs tussen stroom en gas is nu anders. Dat was 1 – 4 (een m3 gas was 4 keer duurder dan 1KW stroom), de verhouding is nu met het prijsplafond +/- 1 – 3 (+/- 0,50 – 1,50). Stoken op gas wordt daardoor iets voordeliger. Dat neemt niet weg dat je, zeker met zonnepanelen, nog steeds goedkoper uit bent met een elektrische kachel, al is het maar voor bijverwarming.

WELKE SFEERHAARD MET VERWARMING PAST BIJ U?

Keuzehulp sfeerhaarden

Verwarming met elektrische haard ten opzichte van de houtkachel of openhaard

Een elektrische sfeerhaard is nog niet voor de volle 100% te vergelijken met de sfeer van een traditionele open haard, maar de nieuwste modellen komen erg dicht in de buurt. Maar ook de “echte” hout-gestookte openhaard of houtkachel heeft zijn nadelen;

  1. Inefficiënt door warmteverlies. Een houtkachel of openhaard is eigenlijk de minst efficiënte manier van verwarmen. Hoewel het warm wordt door echt vuur gaat de meeste warmte toch rechtstreeks door de schoorsteen naar buiten. Een openhaard zorgt zelfs voor een ventilatie-effect in uw huis. Hierbij wordt warme lucht verspilt omdat het opnieuw de houthaard in wordt gezogen. Deze aanzuigende werking kan de temperatuur in huis flink verminderen, tot wel een kwart.
  2. Kosten voor gebruik en onderhoud. Naast de kosten voor het aanschaffen van een voorraad hout zijn er doorlopende periodieke kosten voor schoonmaak en onderhoud.

Oude woningen hebben nogal eens een leegstaande openhaard of schouw die niet gebruikt wordt. Dan kan ervoor gekozen worden om deze ruimte te gebruiken voor een inzet- of inbouwhaard. Is dit ook bij u het geval dan kunt u zelf een inzethaard installeren, of u kunt het aan Sfeerhaarden.nl overlaten. Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Convectorkachel als hoofdverwarming
Convectorkachel

Sfeerhaard of elektrische haard als hoofdverwarming

Nu wilt u weten of u de CV of gaskachel helemaal uit kunt laten, en als hoofdverwarming volledig over kunt gaan op elektrisch. En ja, dat is zeer goed mogelijk! Er zijn een aantal manieren om dit te bewerkstellingen. Zo zijn er de volledig elektrische warmtepompen, stadsverwarming, pelletkachels en infraroodpanelen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Omdat Sfeerhaarden.nl gespecialiseerd is in elektrische sfeerhaarden gaan we dieper in op dit type haard. Wij leveren ook bio-ethanol haarden maar deze zijn niet geschikt voor verwarming. De warmte die dit type kachel produceert is te gering.

Het begint natuurlijk altijd met een goed geïsoleerd huis. Daarna kun je beginnen met een elektrische sfeerhaard met verwarming in de woonkamer. Daar zit je het grootste gedeelte van je (vrije) tijd en daarmee heb je al veel gewonnen.

Een sfeerhaard met een mooi vlammenspel geeft gezelligheid. Kies je het juiste exemplaar voor de omvang (m3) van de huiskamer dan is de verwarming daar alvast gedekt. Een haard met een vermogen van maximaal 2000 watt is vaak al voldoende om je woonkamer snel en behaaglijk warmte krijgen.

Is de gang of de slaapkamer te koud, en wil je niet meteen honderden euro’s uitgeven? Neem voor die ruimtes dan een elektrische ventilatorkachel of convectorkachel. Die laatste is volledig geluidloos en daardoor meer geschikt voor ruimtes waar je vaker bent, zoals de keuken of op kantoor. De schuur of bijkeuken op een acceptabele temperatuur houden zou kunnen met een (geluid producerende) ventilatorkachel. Ventilatorkachels zijn minder mooi en kunnen lawaaiig zijn maar ze zijn ook een stuk goedkoper dan andere soorten kachels.

Ventilatorkachels en convectorkachels zijn te koop bij een groot aantal webshops en bouwmarkten. Welke voor u het meest geschikt is hangt af van uw budget en de ruimte die u elektrisch wilt gaan verwarmen. Zelfs voor vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn elektrische kacheltjes te vinden!

Ook geld besparen met een elektrische haard met verwarming?

Wilt u ook de gasrekening laag houden en energiekosten besparen met een elektrische sfeerhaard als bijverwarming of hoofdverwarming? Zeker als u in het bezit bent van een aantal zonnepanelen op uw dak is energiezuinige verwarming met een elektrische haard een zeer interessante optie. Bel ons gerust voor advies, tel 038-2022181.

Klik hier voor hulp bij de keuze van de juiste sfeerhaard, of neem een kijkje op onze website voor de vele modellen haarden die we te koop aanbieden. Ook kunt u bij ons terecht voor een groot aantal soorten luxe en moderne tuinhaarden. Onze soorten sfeerhaarden voor elektrische verwarming zijn:

Elektrische bijverwarming of hoofdverwarming met een Xaralyn Elski LED Fire
Xaralyn Elski LED Fire

Heeft u zelf ervaring met een elektrische haard of handige energiebesparende tips? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie