De voor- en nadelen van een elektrische open haard

Niets is zo gezellig als een knisperend haardvuur in een open haard, bijvoorbeeld in de woonkamer. Vroeger had je hiervoor slechts twee opties: de traditionele open haard of een houtkachel. Tegenwoordig zijn er ook elektrische open haarden verkrijgbaar, die het effect van een traditionele open haard zeer goed nabootsen. Zo houd je het gezellig en warm in de woonkamer.

Gerelateerd:

Het grote voordeel van een elektrische open haard is dat je er geen rookafvoer voor nodig hebt. Een elektrische openhaard is in elke woning te installeren. Bovendien is een elektrische haard een stuk milieuvriendelijker ten opzichte van een houtkachel. Lees hieronder meer over het gebruik van een elektrische open haard, en de voor- en nadelen van deze moderne warmtebron voor thuis. Overweeg je je open haard (opnieuw) aan te steken en ben je op zoek naar een veilige manier om thuis te stoken? Dan is de elektrische open haard misschien wel iets voor jou!

Wat is een elektrische open haard?

De naam zegt het al: een elektrische open haard is een open haard die werkt op elektriciteit. Denk daarbij niet aan een plasma-tv met een haardvuurtje, maar aan een complete beleving. Met een elektrische haard geniet je niet alleen van het beeld van een warm vuurtje. Je hoort de geluiden die erbij horen, en je voelt de warmte. De (luxe) elektrische haard is namelijk voorzien van een geluidsbox en een verwarmingselement. Hierdoor is je elektrische haard bijna niet van echt te onderscheiden. Je kunt de haard eenvoudig aansluiten door de stekker in het stopcontact te steken.

open haard elektrisch

Wat is het verschil tussen een elektrische haard, een houtkachel en een open haard?

Misschien vraag je je af welke traditionele kachels en haarden er verkrijgbaar zijn. Het is nog steeds mogelijk een houtkachel in je huis te plaatsen. Als je beschikt over een schouw kun je hier ook een open haard maken, waarin je echte houtblokken brandt. Een houtkachel is altijd een gesloten kachel. Deze hoef je niet in een open haard te plaatsen, zolang de houtkachel maar beschikt over een veilige en geschikte rookafvoer.

De open haard kenmerkt zich – vanzelfsprekend – door het open karakter. De haard is eventueel af te sluiten met een beschermende glasplaat. Hierin brand je ook houtblokken. Het rookkanaal zorgt voor de afvoer van rook. Door het open karakter gaat er in een open haard veel warmte verloren, tot wel 90%. De gesloten hout- of gaskachel levert wat dat betreft meer rendement op, hoewel deze nog steeds veel warmte verliest.

Een greep uit ons assortiment elektrische inbouwhaarden:

Daarnaast kun je kiezen voor een allesbrander houtkachel voor binnen. De naam doet vermoeden dat je hierin nagenoeg alles kunt stoken. Dat is echter niet het geval. Om milieuredenen mag je tegenwoordig alleen schoon (niet geverfd) hout, kolen of briketten stoken. Het is dus niet de bedoeling hierin afval of plastic te verbranden, ook omdat dit voor rookontwikkeling en een onaangename, zelfs giftige lucht in huis zorgt.

Er zit dus weinig verschil tussen een houtkachel en een allesbrander. Wil je een traditionele houtkachel of openhaard in huis? Informeer dan eerst bij de verkoper welke materialen je hierin kunt stoken. Controleer ook of er een goede rookafvoer in huis aanwezig is. Is dat niet het geval? Dan is een elektrische haard een eenvoudig en milieuvriendelijk alternatief.

Hoe wordt een elektrische openhaard gemaakt?

Bij het maken van traditionele houtkachels komt vakmanschap kijken. Deze kachels zijn gemaakt van gietijzer en glas. De elektrische open haard is een moderner product, maar dat wil niet zeggen dat er geen vakmanschap aan te pas komt. Vooral als je kiest voor een elektrische open haard met geluids- en warmte-effect haal je een hoogwaardig product in huis.

Luxe elektrische haarden kun je op diverse manieren instellen. Denk aan de intensiteit en vorm van de vlammen, het geluidseffect en de hitte. De elektrische open haard wordt gemaakt met moderne materialen, zoals een beeldscherm, een geluidssysteem en warmte-element.

Wat zijn de voordelen van een open haard elektrisch?

Er zitten meerdere voordelen aan een elektrische open haard. Een elektrische open haard is een stuk milieuvriendelijker dan een traditionele, hout gestookte kachel of open haard. Bovendien is de elektrische variant veiliger en energiezuiniger. De elektrische haard stoot geen fijnstof en CO 2 uit, in tegenstelling tot een hout- of pelletkachel.

Vind je het milieu belangrijk, maar wil je wel genieten van een heerlijk sfeertje in huis? Dan is de elektrische open haard ideaal. Je hebt geen rookkanaal nodig om de haard aan te kunnen sluiten. Dat maakt de elektrische open haard geschikt voor elke ruimte. Heb je geen rookkanaal of open haard in huis? Dan kun je met een elektrische variant nog steeds een heerlijk vuurtje maken in je woon- of slaapkamer.

Geen uitstoot zoals een houtkachel

Met een elektrische open haard hoeft je geen rekening te houden met eventuele overlast voor omwonenden. Een normale hout- of kolenkachel veroorzaakt een flinke uitstoot. Voor je dat soort kachels stookt, is het verstandig eerst te controleren of het weer er geschikt voor is. Het spreekt voor zich dat dit niet nodig is als je voor een elektrische kachel kiest. Deze kun je op elk moment van het jaar of de dag aansteken, ook als het mistig of windstil is. De kachel veroorzaakt immers geen uitstoot. Bovendien kun je deze haard zorgeloos aansteken als er kleine kinderen aanwezig zijn.

Geen hitte en vuur

De haard wordt aan de buitenzijde niet warm, dus niemand kan zijn of haar handen eraan branden. Omdat dit type open haard werkt op elektriciteit heeft u geen briketten, kolen of houtblokken nodig. De brandstof is immers altijd op voorraad via het stopcontact. Dat scheelt slepen met houtblokken.

Je hoeft ook geen rekening te houden met de hitte die vrijkomt in en rondom de kachel. De temperatuur regelt zich vanzelf. Deze stel je gewoon zelf in, waarna deze constant blijft. Je haard gaat dus niet kapot omdat je onjuist of onverstandig stookt. Dat maakt de elektrische open haard zeer geschikt voor mensen met weinig tot geen ervaring met stoken in huis.

Omdat de haard compleet gesloten is heb je bovendien geen last van rook of vervelende geuren in huis, en slingeren er ook geen houtsnippers rond. Kortom, een elektrische openhaard is een schone, milieuvriendelijke en veilige haard voor thuis.

Goedkope verwarming

De energieprijzen zijn enorm gestegen. De kosten voor stoken met gas kun je flink omlaag brengen door een elektrische haard als bijverwarming, of zelfs als hoofdverwarming in te zetten. Hierover hebben we speciaal het artikel “Elektrische haard als hoofdverwarming of bijverwarming” geschreven.

Zitten er nadelen aan een openhaard elektrisch?

Als je op zoek bent naar een traditionele open haard voor in de woonkamer, dan voldoet de elektrische open haard mogelijk niet aan je wensen. Het nadeel van een elektrische open haard is dat deze de charme van een traditionele hout gestookte kachel mist. Als je prijs stelt op een houtgeur of het gebruik van natuurlijk stookmateriaal, past de elektrische kachel wellicht niet bij jou. Bovendien heeft een elektrische open haard vaak een modern uiterlijk. Daardoor past de elektrische variant uitstekend in een modern interieur.

Toch zijn er tegenwoordig ook elektrische open haarden verkrijgbaar die niet misstaan in een rustieke of traditionele woonkamer. Deze staan bijvoorbeeld op klassieke pootjes, zijn uitgerust met fraaie details en beschikken over een glasdeurtje. Zo is je elektrische open haard bijna niet te onderscheiden van een klassieke houtkachel.

Let erop dat onderdelen van een traditionele open haard of houtkachel vaak makkelijker te verkrijgen zijn dan die van een elektrische variant. Als jouw elektrische open haard kapotgaat moet je mogelijk een installateur of haardexpert laten komen voor reparatie. Elektrische openhaard onderdelen zijn van een ander kaliber dan de traditionele, gietijzeren variant. Daarentegen gaan elektrische open haarden veel minder snel kapot dan de klassieke varianten. Er bestaat immers een zeer klein risico op onjuist gebruik van een elektrische haard.

Hoe warm is het in de open haard?

Veel mensen vinden een open haard in de woonkamer gezellig. De haard zorgt echter ook voor warmte. Dat voordeel hoef je niet voorbij te laten gaan als je voor een elektrische variant kiest. Waar het bij klassieke houtkachels en open haarden al snel 275 graden Celsius wordt, blijft een elektrische kachel aan de buitenzijde gewoon koel.

Dat wil echter niet zeggen dat je niet kunt genieten van een prettige temperatuur. Als je wilt, kun je bij een luxe open haard het verwarmingselement bedienen. Je kiest dan zelf hoe warm je de haard wilt laten worden. Een elektrische open haard functioneert op die manier als bijverwarming. De haard zorgt voor een prettige warmte, heerlijk in de koude wintermaanden.

elektrische openhaard

Waar moet je op letten als je een elektrische openhaard wilt installeren?

Stel, je bent overtuigd van de voordelen van een elektrische open haard en je wilt er een laten installeren. Waar moet je dan op letten? Gelukkig heb je voor een elektrische open haard alleen een geschikte plaats nodig, en een stopcontact. Je hebt dus geen schouw nodig als je een open haard wilt. Je kunt de elektrische haard gewoon op elke plek in huis plaatsen.

Kies je voor een vrijstaand model, zoals een klassiek model op pootjes? Dan hoef je deze alleen maar aan te sluiten op een stopcontact. De snoeren werk je weg. Je kunt er dan ook voor kiezen een elektrische haard ín de open haard in je woonkamer te plaatsen. Je profiteert dan van de esthetische voordelen van een open haard, terwijl je schoon, veilig en milieuvriendelijk verwarmt.

Bij het plaatsen van een inbouwvariant zul je je wand wellicht moeten aanpassen zodat de elektrische open haard goed past. Je hebt hiervoor immers een open ruimte in je wand nodig, zodat de elektrische open haard goed past. Dat kan in de wand zelf, maar je kunt er ook kiezen een cinewall te laten maken. Het voordeel is hier ook weer dat je geen rookafvoer nodig hebt. Een open ruimte volstaat dus.

Waar kun je het beste een openhaard op stroom kopen?

De elektrische openhaard is tegenwoordig zeer goed verkrijgbaar. Je kunt contact opnemen met een verkooppunt dat traditionele haarden verkoopt. Hier kun je vaak ook elektrische open haarden kopen. Daarnaast kun je kijken naar het luxere segment elektrische haarden. Die koop je bij de gespecialiseerde verkoper zoals Sfeerhaarden.nl. Deze kan je goed adviseren over de verschillende modellen in relatie tot je woning en inrichting.

Sfeerhaarden.nl neemt ook de installatie voor zijn rekening. Dat is wel zo prettig als je voor een inbouwvariant kiest, of als je bepaalde open haard onderdelen nodig hebt. Doorgaans staat een strakke inbouwhaard prachtig in een nieuwbouwwoning, maar je hebt tegenwoordig keuze uit een ruime selectie elektrische haarden en kachels.

Voor een allesomvattend assortiment en het beste advies belt u met Sfeerhaarden.nl, tel. 038-2022181

Hoeveel kost een sfeerhaard?

Omdat er diverse soorten elektrische open haarden verkrijgbaar zijn hangt de prijs in grote mate af van jouw wensen. Een grote inbouwhaard kost doorgaans meer dan een kleine vrijstaande haard. Reken bij een klassiek uitziende elektrische open haard op enkele honderden euro’s tot een bedrag van 1500 euro. Uiteraard hangt dit ook af van de afwerking en functies op de elektrische kachel.

Kies je voor een inbouwmodel? Dan kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s. De relatief lage prijzen van elektrische haarden maken het mogelijk meerdere extra warmtebronnen in huis te plaatsen. Denk aan een elektrische open haard in de woonkamer én in de slaapkamer, of buiten op de veranda.

Ook al vereist de elektrische open haard een investering, deze betaalt zich ruimschoots terug. Je betaalt immers niets voor kolen, houtblokken, pellets of briketten. Bovendien is de elektrische open haard veel minder gevoelig voor defecten. Het is niet mogelijk de elektrische kachel te heet te stoken, zoals weleens wil gebeuren bij houtkachels. Dat maakt de elektrische open haard bijzonder gebruiks- en onderhoudsvriendelijk.

Kun je een houtkachel vervangen door een openhaard op elektriciteit?

Een klassieke hout- of kolenkachel heeft veel charme, maar moet ook op de juiste manier bediend en behandeld worden. Wil je overstappen op een milieuvriendelijker en veiliger manier van stoken? Dan kun je je houtkachel uitstekend vervangen door een elektrische variant. Omdat je geen rookafvoer of rookkanaal nodig hebt voor een elektrische open haard, kun je je oude kachel eenvoudig verwijderen en je elektrische ervoor in de plaats zetten.

Koop je een nieuwe woning en tref je een schouw aan? Dan is een elektrische open haard een ideale optie. Je hoeft de schoorsteen dan niet te onderhouden of te laten vegen, en je hebt direct plezier van je elektrische haard. Omdat je ruime keuze hebt in elektrische openhaarden kies je eenvoudig de kachel uit die het best past bij jouw interieur. Wat denk je bijvoorbeeld van een prachtige waterdamp haard met Opti-myst technologie? Daarmee maak je het in elke woning heerlijk knus, gezellig en warm!

Plaats een reactie